Nieuw werk Levi van Veluw in première tijdens Sounds of Silence

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

CODA Museum had bij Sounds of Silence een bijzondere primeur: drie korte films van beeldend kunstenaar Levi van Veluw gingen met de opening van deze tentoonstelling in première.

De drie films die in CODA Museum voor het eerst te zien zijn, maken deel uit van de serie The Collapse of Cohesion. Deze films zijn gebaseerd op tekeningen van Levi Van Veluw. Eén daarvan toont een ruimte waarin een aantal stellingkasten staat. Op de planken van deze kasten liggen zo’n 1500 icosaëders (ruimtelijke figuren met twintig gelijkzijdige vlakken). Het geheel wordt op zijn plaats gehouden door de structuur van de kasten zelf en de zwaartekracht, in een doorlopend gevecht tussen de behoefte aan ordelijkheid enerzijds en natuurkrachten anderzijds.

Als dit evenwicht wordt verstoord, vallen de kasten om. De zwaartekracht overwint en orde en symmetrie veranderen in chaos. In de film zijn de kasten en figuren op ware grootte nagebouwd uit hout. Alle zichtbare oppervlakken zijn bedekt met een laag houtskoolpoeder en alleen de weerkaatsing van licht maakt de opstelling zichtbaar. Net als in de tekening openbaart de realiteit zich aan de toeschouwer door middel van lichte en donkere tinten.

Het instorten van de constructie wordt gefilmd met meer dan 1000 beelden per seconde. Na maanden van voorbereiding is dit het enige, cruciale moment waar de kunstenaar geen invloed op heeft. In tegenstelling tot de tekening, waarin het moment van chaos een interpretatie van de kunstenaar is – en daarom onverbrekelijk met hem verbonden – stelt de film van Veluw in staat elke vorm van controle los te laten.

Onvoorspelbaarheid wordt een nieuwe factor in dit werk. Het tijdsbestek wordt uitgerekt; wat in werkelijkheid in seconden plaatsvindt duurt nu minuten en vormt zo een nieuwe realiteit. Door deze enorme vertraging lijkt de tijd zijn greep op het afbraakproces te hebben verloren. De icosaëders zweven door de lucht en terwijl ze draaien toont het glanzende licht dat op hun 20 zijden valt hun perfecte symmetrie. Volledig vrij, op zoek naar een nieuwe orde. Met een geweldig gevoel van sereniteit ervaart de toeschouwer hoe de zwaartekracht deze elementen hun nieuwe plaats geeft.

 

Advertenties