Sounds of Silence | Stilte in de beeldende kunst

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Stilte is een schaars goed geworden. Geluid is overal; soms gewenst maar vaak ook ongewenst. Mensen worden dagelijks overladen met prikkels die een dwingend beroep doen op alle zintuigen. De tentoonstelling Sounds of Silence geeft bezoekers de gelegenheid aan het geluid van alledag te ontsnappen en te genieten van de stilte in de hedendaagse beeldende kunst. Gastcurator Wim van der Beek maakte een gevarieerde tentoonstelling met werk van 15 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Sounds of Silence openbaart wonderlijke fricties tussen de ervaring van geluid en stilte. Zo kan een schilderij van een voorbij denderende trein of het waarnemen van een explosie die op grote afstand plaatsvindt onverwacht verstilling oproepen. De beleving van overweldigende stilte in de natuur gaat soms gepaard met (natuur)lawaai. De idylle van een waterval brengt ook de ervaring van onophoudelijk kletterend water met zich mee, terwijl de stilte in een ogenschijnlijk rustige leefomgeving plotseling ruw verstoord kan worden door een laagvliegende Boeing 737 of door luidruchtige toeristen die in een schilderij buiten beeld zijn gebleven.

Ervaringen van stilte dienen zich op verschillende niveaus aan. Zo is er de stilte van een leeg interieur waarin een zwijgende familie aan tafel zit zoals de aardappeleters van Vincent van Gogh dat ooit ook deden. De installatie van Levi van Veluw is een voorloper van drie nieuwe films die in CODA Museum in première gaan. Interieurstukken storten in slow motion in elkaar zonder geluid te veroorzaken. Raquel Maulwurf vertaalt in de tekening Colliding galaxies de stilte van het universum.

Sounds of Silence spoort bezoekers aan om de dagelijkse hectiek even te vergeten en los te laten. De tentoonstelling is niet alleen interessant voor liefhebbers van hedendaagse beeldende kunst maar voor iedereen die op zoek is naar onthaasting en innerlijke rust. Sounds of Silence maakt de ervaring van oorverdovende stilte op unieke wijze hoorbaar en zichtbaar.

Deelnemend kunstenaars
Levi van Veluw
, Sandra Kruisbrink, Rob Sweere, DAANOE (Daan Oude Elferink), Gertjan Scholte-Albers,Ronald Bal, Ineke van Harten, Jan Ros, Bertil Nilsson (UK), Ruben Bellinkx (B), Uche Okpa-Iroha (Nigeria),Truc-Anh (Vietnam), Hidenori Mitsue (Japan/NL), Regula Maria Müller (Zwitserland/NL) en Raquel Maulwurf (Spanje/NL)

Advertenties