Het Apeldoornsche Bosche

apeldoornse-bosch-1_02

CODA Museum geeft met de expositie Het Apeldoornsche Bosch aan de hand van filmbeelden, brieven en persoonlijke verhalen een idee van het dagelijks leven gedurende de oorlogsjaren. Het Apeldoornsche Bosch was een joods psychiatrische inrichting.

De joods psychiatrische inrichting leek tijdens de beginjaren van de bezetting een veilige haven voor zowel de patiënten als de verpleegkundigen. Mensen uit heel het land kwamen hier, ver weg van razzia’s, om te werken. Als leerling-verpleegkundigen zonder enige ervaring deden zij hun uiterste best om de veelal joodse patiënten te verzorgen. Met het gedwongen ontslag van het niet-joodse personeel werd echter impliciet een verandering aangekondigd. Eind 1942 nam de oorlogsdreiging toe en had de directie van de inrichting aanwijzingen dat de ontruiming van de instelling op handen was. De joodse ordedienst uit Westerbork arriveerde op 20 januari 1943. Zij vormde de voorhoede van de troepen die de volgende dag de inrichting zouden ontruimen. Veertig goederenwagons stonden klaar op het station van Apeldoorn voor het transport van zowel patiënten als personeel.

Ongeveer 150 verpleegsters en broeders en 80 patiënten slaagden er in te vluchten. Bijna 1300 patiënten, waaronder personeel en veel kinderen uit het tehuis voor zwakbegaafde en moeilijk lerende kinderen Paedagogium Achisomog, werden de dag na de razzia vanuit Apeldoorn op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand overleefde deze verschrikking. Te zien van 17.01 tot en met 25.05.2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s