De sieraden van Annie Brouwer-Korf

134b_Annelies-Plantijdt 138_Annelies-Plantijdt
Foto’s: Galerie Marzee | Nijmegen | http://www.modernartjewelry.org

Het begon in 1977 met een weddenschap tussen Annie Brouwer-Korf en haar man Hans Brouwer waarbij de afspraak was dat de verliezer de winnaar een sieraad cadeau zou doen. Annie verloor en kocht voor haar man een zilveren armband bij Galerie Marzee in Nijmegen waar zij toentertijd gemeenteraadslid was en later wethouder werd. De weddenschap was het begin van een rijke en gevarieerde verzameling sieraden die allemaal een – vaak persoonlijk – verhaal vertellen. Galerie Marzee in Nijmegen speelt bij de vorming van de collectie steeds een belangrijke rol.

Bijzonder in de collectie zijn de eigentijdse sieraden die kunstenaar en sieraadontwerper Annelies Planteijdt vervaardigde van de klassieke sieraden van de moeder van Annie Brouwer. De tentoonstelling biedt ruim plaats aan deze unieke en bijzondere sieraden. In de periode dat Annelies Planteijdt werkte aan deze sieraden werd Annie Brouwer ernstig ziek. De sieraden van Planteijdt hebben haar troost en moed gegeven in deze moeilijke periode.

Politica (PvdA) Annie Brouwer-Korf (Groningen, 19 juli 1946) was van 1999 tot 2008 burgemeester van de gemeente Utrecht. Daarvoor was zij burgemeester van Zutphen en Amersfoort. Ze begon haar carrière als gemeenteraadslid in Nijmegen en werd daarna in de Waalstad wethouder. Brouwer-Korf was op 23 mei 1977 een van de passagiers van de trein die bij De Punt gekaapt werd. Ze was toen drie maanden zwanger. Op 5 juni werd ze samen met een ander zwangere vrouw vrijgelaten. De kaping bij De Punt en de onderliggende problematiek was voor Brouwer-Korf aanleiding de politiek in te gaan. Zij ging in 2007 met pensioen maar zij is nog altijd actief in diverse raden en commissies. Annie Brouwer-Korf is gehuwd met Hans Brouwer en zij hebben twee kinderen. Te zien van 06.04 tot en met 25.05.2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s