Slaapwandelaars en zielsverwanten | Schilderijen, tekeningen en grafisch werk van Rinke Nijburg

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


De wereld tussen dromen en ontwaken is al eeuwenlang een belangrijk thema en inspiratiebron in de beeldende kunst. Het dromen, het moment van ontwaken en de staat van zijn van bijvoorbeeld de slaapwandelaar fascineerden al menig kunstenaar. Het werk van beeldend kunstenaar Rinke Nijburg (1964) ontstaat eveneens in dit rijk tussen droom en werkelijkheid. Onder de poëtische titel Slaapwandelaars en zielsverwanten toonde CODA Museum van 27 april tot en met 23 juni 2013 zijn bijzondere werk.

Slaapwandelaars en zielsverwanten
Rinke Nijburg laat zich voornamelijk inspireren door filosofie in brede zin, de oude Hollandse meesters en de grootheden uit de Italiaanse schilderkunst. De laatste jaren zijn ook oosterse religies als het boeddhisme en hindoeïsme inspiratiebronnen. Het werk van Nijburg brengt religie, filosofie, mythologie, strips, sprookjes en maatschappelijke actualiteiten samen in een bijzondere en rijke wereld die de toeschouwer voortdurend fascineert. Het werk van Nijburg boeit en maakt nieuwsgierig. De kleurrijke vlakken, het stripachtige karakter en de randnotities op een aantal werken roepen associaties op met vluchtig getekende en genoteerde gedachten en dromen. Kijk je nauwkeuriger dan wordt al snel duidelijk dat het niet zo eenvoudig en eenduidig bedoeld kan zijn. Wetend dat religie en mythologie centrale thema’s zijn in het werk van Nijburg, rijst onherroepelijk de vraag naar bedoeling en betekenis. Een aantal voorstellingen is op het eerste gezicht provocerend terwijl ze volgens de kunstenaar niet zo bedoeld zijn. Hij wil eerder het voor hem zo problematische geloof onderzoeken en bevragen. Het gaat de kunstenaar daarbij niet om het vinden van een godsbewijs maar om het eigenlijke onderzoek en de ontwikkeling van zijn eigen (filosofisch) denken. Insecten, en dan vooral vlinders, hebben een belangrijke plek in het werk van Nijburg. Ze verbeelden metamorfose, transfiguratie en wedergeboorte maar voor de kunstenaar zijn de vlinders vooral het symbool van vervreemding.

Tatoeages
Een reeks werken laat mensfiguren op de rug zien. We krijgen een beeld van lichaamsbouw en leeftijd maar verder is de afgebeelde persoon anoniem. De toeschouwer kijkt over zijn of haar schouder mee de wereld in terwijl vooral de tatoeageachtige afbeelding op de rug de aandacht trekt. Tatoeages speelden in voorchristelijke religies al een belangrijke rol. Vaak geloofde men dat een met een tatoeage versierde mens een bijzondere kosmische verbinding had. Tatoeages hadden zo een spirituele betekenis. Rinke Nijburg gebruikt tatoeages om het innerlijk leven van de afgebeelde persoon aan de buitenwereld te tonen. Om het zachte, schilderachtige effect van een tatoeage te bereiken, werkt de kunstenaar met kleurpotlood, houtskool en pastelkrijt. Nijburg past voor verschillende thema’s steeds andere technieken toe. De oplichtende kleurigheid van het bonte pastelkrijt gebruikt hij vooral voor het effect dat zij hebben op de betekende lichamen en ook vaak voor zijn stripachtige werk. In zijn andere tekeningen werkt hij voornamelijk met houtskool in de meest uiteenlopende grijstinten. Het kleurrijke pastelkrijt wordt slechts mondjesmaat gebruikt.

Rinke Nijburg
Rinke Nijburg (Lunteren, 1964) studeerde beeldende kunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (1982-1987), aan Ateliers Arnhem (1990-1991) en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1993-1994). Met zijn werk won hij een aantal prijzen waaronder Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, de Prix de Rome Grafiek, de Gelderland Grafiekprijs en in het voorjaar van 2012 de Duits-Nederlandse Grafiekprijs. Naast zijn werkzaamheden als schilder en grafisch kunstenaar schrijft hij essays. Rinke Nijburg heeft zich met zijn opvattingen over filosofie en religie duidelijk gepositioneerd en maakt beide tot thema van zijn werk. Een scheiding is voor hem ondenkbaar. Rinke Nijburg: ‘Kunst en religie zijn voor mij als een Siamese tweeling.’

De tentoonstelling en publicatie Slaapwandelaars en zielsverwanten werden samengesteld naar aanleiding van het feit dat Rinke Nijburg in 2012 de Nederlands-Duitse Grafiekprijs won. CODA directeur Carin Reinders was een van de juryleden van de Nederlands-Duitse Grafiekprijs en mede-initiator van deze tentoonstelling met recent werk van Nijburg. Slaapwandelaars en zielverwanten was eerder te zien in Stadtmuseum Borken, Duitsland.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s