Dare to Wear | Sieraden uit de collectie van Paul Derrez en Willem Hoogstede

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

De bijzondere sieraadcollectie van Paul Derrez en Willem Hoogstede is illustratief voor bijna een halve eeuw sieraadontwikkeling. Experiment en innovatie vormen de rode draad in hun verzameling. Het talent van een verzamelaar ligt in het vroegtijdig zien van betekenis en kwaliteit. Dat Derrez en Hoogstede dat talent bezitten blijkt uit de vele iconische stukken in hun collectie.

Toen Paul Derrez als stagiair in het atelier van Hans Appenzeller en Lous Martin aan de slag ging, liet hij zich uitbetalen in sieraden. Deze stukken vormen het begin van de inmiddels omvangrijke collectie. Toen Derrez in 1976 Galerie Ra begon, enthousiast ondersteund door zijn partner Willem Hoogstede, werd het traditie om steeds een sieraad uit de lopende expositie bij Ra aan te schaffen. Ofschoon veel werk in de collectie afkomstig is uit Galerie Ra, is het spectrum breder: Er zijn en worden nog altijd sieraden gekocht van voor die tijd, in andere galeries en van andere kunstenaars. Ook bezoeken aan eindexamententoonstellingen brengen nieuwe namen in.

Aan elk sieraad zitten verhalen vast. Het vertelt het verhaal van de maker, zijn interesse, inspiratie, onderzoek en zijn keuzes. Het verhaalt ook over het object zelf: over vorm, materiaal, hoe het is gemaakt en hoe het functioneert als visueel, tactiel en draagbaar voorwerp. Gevolgd door het verhaal van de koper en de gebruiker, niet noodzakelijkerwijs dezelfde persoon maar meestal wel in relatie tot elkaar.  Het is een verhaal dat verandert in de loop der tijd. Innovaties raken gedateerd, ze worden klassiek of ze blijven actueel. Verwachtingen over gebruik en bruikbaarheid worden wel of niet waargemaakt, of sluiten niet meer aan op veranderde omstandigheden en behoeften. En dan is er ook nog de reactie van de toeschouwer. Deze kan – ook in de tijd – variëren van sympathiek tot geïrriteerd. Dare to Wear gaat om het werk en het dragen ervan. In de presentatie is gekozen voor groepering op de plek van het sieraad op het lichaam zoals hand, pols, borst en hals. De selectie laat de drang zien tot heroriëntatie en vernieuwing. De enorme energie, productie en diversiteit. Het doorbreken van stereotypen en grenzen. Het creëren en opzoeken van vrijheid. Dare to Wear!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s