055: Rob Weddepohl | Overzicht van een schildersleven

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


De landschappen van beeldend kunstenaar Rob Weddepohl zijn vaak opgebouwd uit meer dan 20 lagen verf waardoor de kleuren oneindig veel diepte en glans krijgen. Op uitnodiging van CODA exposeerde Rob Weddepohl tot en met 2 februari 2014 in CODA Museum. De tentoonstelling Rob Weddepohl – Overzicht van een schildersleven maakt deel uit van de tentoonstellingsreeks 055 waarmee CODA Apeldoornse kunstenaars een podium biedt om hun werk te exposeren. Rob Weddepohl vroeg beeldhouwster Ingrid Verheul een aantal objecten te exposeren. Haar werk is geïntegreerd in de tentoonstelling.

Rob Weddepohl (Warnsveld, 1934) is een gepassioneerd schilder. Hij maakt, zeker wanneer het grote doeken betreft, vaak meerdere werken tegelijkertijd. In tegenstelling tot veel collega’s heeft hij in de loop der jaren de omslag gemaakt van abstract naar figuratief. Hij is een schepper met verf, kleur en licht en weet de beschouwer op bijzondere wijze te beroeren. Zijn werk houdt zich, naar eigen zeggen, in eerste instantie niet bezig met waarnemingskwesties maar met belevingsprocessen.

Ondanks dat Rob Weddepohl als kind al overal op tekende, was de keuze voor het kunstenaarsbestaan niet voor de hand liggend. Een verblijf in Spanje stelde hem echter in de gelegenheid schilderlessen te volgen aan de kunstacademie van Sevilla wat het vuur aanwakkerde. Toen hij voor zijn werk naar Australië reisde, overwon de lokroep van de kunsten definitief. Zijn start was echter niet eenvoudig. Toen hij zich aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw wilde vestigen in Australië waren de grenzen voor een emigratievergunning feitelijk gesloten. Maar hij had zijn keuze gemaakt. Na een aantal jaren in Australië en even in Doesburg woont en werkt Rob Weddepohl sinds 1992 weer in Apeldoorn. In Apeldoorn stond hij aan de wieg van de stichting Open Ateliers. Volgend jaar wordt Weddepohl  80. Aan stoppen denkt hij echter nog steeds niet. Sterker nog, hij kan en wil het schilderen niet laten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s