Nicolaas Thuys

CODA heeft het archief van edelsmid en sieradenmaker Nicolaas Thuys (1927-1989) aan de collectie toegevoegd. Het archief van beeldmateriaal, documentatie, ontwerptekeningen en sieraden is via de CODA website en een digitale tentoonstelling op de MS Surface Table te bekijken. Thuys maakte in de jaren zestig van de vorige eeuw naam als vormgever en sieradenontwerper. Zijn werk is niet alleen een lust voor het oog maar getuigt ook van groot vakmanschap.

Nicolaas Thuys in zijn atelier

Het vroege werk van Nicolaas Thuys uit de jaren vijftig is rijkelijk gedecoreerd met bloem- en diervormen. Over zijn werk zegt hij: “Wie mijn werk wil verstaan moet er maar naar kijken en meestal nog eens kijken en nog eens kijken.” Zo zien we organische vormen in een intrigerend lijnenspel van holle en bolle vormen. Bij iedere aanblik neem je een veranderde vorm waar. Het werk van Thuys toont zijn voorkeur voor geometrische vormen en edelmetaal als zilver. Een enkele keer werkt hij met staal of perspex. Thuys heeft zich zichtbaar laten inspireren door de werkmethoden van Bauhaus. Dit resulteert in een mathematische opzet, strakke lijnen en eenvoudige vormen.

Armband


Nicolaas Thuys

Nicolaas Thuys was niet alleen sieradenontwerper. Als edelsmid ontwierp en vervaardigde hij diverse gebruiksvoorwerpen. Daarnaast maakte hij als beeldhouwer, tekenaar en ruimtelijk vormgever vrij werk. Een enkele keer werkte hij op uitnodiging of in opdracht. Voor een armband ontving hij in 1972 de prijs Vormgeving Nationaal van de Culturele Raad Amersfoort. Thuys volgde zijn opleiding bij het Genootschap voor kunstoefening Arnhem, het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (IvKNO) te Amsterdam (de huidige Gerrit Rietveld Academie) en de Tekenacademie in Den Haag. Al tijdens zijn opleiding werkte hij voor ateliers in Amsterdam en Den Haag. Hij ontving zijn meesterteken in 1955 en begon zijn eigen bedrijf in Arnhem. Daarnaast was hij docent aan Kunstacademie Minerva in Groningen. Ook was hij lid van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES).

CODA ontsluit digitaal
Om zowel kenners als toevallige bezoekers op eenvoudige wijze toegang te verlenen tot het uitzonderlijk fraaie werk van Thuys is het archief digitaal ontsloten op de CODA website. Op deze pagina is zijn werk te bekijken en te doorzoeken. Op de MS Surface Table – een tafel met touchscreen – is een digitale tentoonstelling gemaakt. Door het scherm aan te raken is op eenvoudige en toegankelijke wijze te ‘bladeren’ door het oeuvre van Thuys. De tafel staat in CODA.

Het archief van Nicolaas Thuys is niet het enige archief dat CODA digitaal ontsluit. Ook de archieven van Chris Steenbergen (1920-2007) en Onno Boekhoudt (1944-2002) zijn via de CODA website te bekijken

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s