055: Medea Huisman en Emiel Bruggeman


 

CODA biedt met de tentoonstellingenreeks 055: Apeldoornse kunstenaars een podium om hun werken te exposeren. Deze editie toont het werk van fotograaf Medea Huisman en beeldend kunstenaar Emiel Bruggeman. Hoewel zeer uiteenlopend in uitvoering en discipline zijn beide gefascineerd door de mystieke kant van het leven.

 

De foto’s van Medea Huisman (1984) zijn intiem en indringend. Zij neemt de wereld waar door haar cameralens, maar de beelden tonen dat zij ook emotioneel betrokken raakt bij haar onderwerpen. Doordat Medea Huisman een bijzondere intimiteit vastlegt, ondergaat de beschouwer vaak hetzelfde. Kijk bijvoorbeeld naar de foto van het kind met hond in een auto; een kleine ruimte met een mooi uitzicht schijnbaar achteloos gefotografeerd. Bijzonder is ook het beeld van een overleden kind dat Huisman gefotografeerd heeft nadat het zo mooi mogelijk opgebaard was. Huisman zoekt een haast niet te benoemen sfeer op. Stofuitdrukking en detail spelen in haar werk een grote rol.

Emiel Bruggeman (1956) probeert emotie over te brengen door werken te creëren met een vitale levenshouding. Paradoxaal genoeg vormen schedels en dode dieren vaak de hoofdbestanddelen van zijn werk. Door het vroege overlijden van zijn vader beseft hij al jong wat de dood voor invloed op het leven kan hebben. Hij is zich bewust van het memento mori (gedenk te sterven!) maar viert tegelijkertijd het leven. Emiel Bruggeman maakt afwisselend schilderijen, beelden van brons en beelden die zijn samengesteld uit ‘toevallig’ gevonden voorwerpen. Hij is naar eigen zeggen zeer spiritueel georiënteerd en heeft veel voeling met de Aboriginals en hun strijdermentaliteit, grottekeningen en aardekleuren. Hij houdt zich bewust bezig met sterfelijkheid maar voortdurend vanuit de gedachte dat hij het leven wil vieren. Die  levenshouding is terug te zien in het werk van Bruggeman.

De werken van Medea Huisman en Emiel Bruggeman zijn samengebracht in CODA op de Verdieping, het verbindingsstuk tussen bibliotheek en museum. Te zien tot en met 17.06.2012

www.medeahuisman.nl | www.emielbruggeman.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s