Tom Claassen | Beelden

Vijf betonnen olifanten zien het verkeer op de snelweg bij Almere voorbijrazen. Toon en Toon, twee grote bronzen vogels in het Apeldoornse Zuiderpark (Rijnstraat), bekijken de voorbijgangers met een wat bedenkelijke blik. Een gietijzeren paard graast in het centrum van Utrecht onverstoorbaar tussen de straattegels. Twee bronzen mannetjes zitten op luchthaven Schiphol onderuitgezakt met de ruggen tegen elkaar. Hoewel veel mensen de naam van de kunstenaar wellicht niet meteen kennen, is het werk vaak wel bekend. CODA Museum presenteert van 2 juli tot en met 25 september 2011 een aantal fantastische beelden van de maker, beeldend kunstenaar Tom Claassen.

De gigantische konijnen, honden, vogels en olifanten van Claassen doen denken aan grote speelgoedbeesten en lappenpoppen. De beelden van Claassen zijn immens en vaak in een moment gevat. Ze nodigen niettemin uit om aangeraakt en bekeken te worden en kinderen kunnen vaak de neiging ze te beklimmen en te ontdekken niet onderdrukken. De grote, wat plompverloren aanwezigheid op alledaagse locaties maakt dat je stopt om de beelden te bekijken en aan te raken.

Niet alleen de grootte maar ook de vereenvoudigde vorm en het materiaal trekken de aandacht. Tom Claassen brengt zijn beelden terug tot basisvormen zodat alleen dat overblijft wat nodig is om het te kunnen herkennen. Claassen maakt zijn beelden van hout, brons, ijzer, roestvast staal, aluminium, gips, marmer, beton, keramiek en polystyreen. De kunstenaar speelt graag met de eigenschappen van die materialen en zet de kijker regelmatig op het verkeerde been, bijvoorbeeld door brons te laten ogen als hout. Zijn beelden zijn de ene keer glimmend gladgepolijst, terwijl ze de andere keer gemaakt zijn van robuuste, ruwe materialen als jute en rubber.

Tom Claassen

Tom Claassen (Heerlen, 1964) woont en werkt in Denemarken. Hij studeerde van 1984 tot 1989 aan de AKV St. Joost in Breda en werd in 1992 genomineerd voor de prestigieuze Prix de Rome. Later ontving Claassen onder andere de Charlotte Köhler Award (1994). Het werk van Tom Claassen is ruim vertegenwoordigd in de Nederlandse openbare ruimte. Tom Claassen exposeerde eerder in CODA Museum. Zijn werk maakte in 2005 onderdeel uit van de kindertentoonstelling Kind en Kunst.

www.tomclaassen.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s