Marius van Dokkum

 

Een ouder echtpaar dat de werking van een computer probeert te doorgronden of gezamenlijk geniet van een avond voor de televisie; hij met de afstandsbediening stevig in de hand, zij met de breinaalden onder de arm. En wat te denken van de grijze dame die de avances van een oudere heer met haar wandelstok letterlijk van zich af probeert te slaan? De schilderijen van kunstschilder Marius van Dokkum tonen humoristische en herkenbare taferelen uit het dagelijks leven die een glimlach op je gezicht toveren. Maar Van Dokkum heeft meer in huis. Zijn oeuvre omvat schetsen, portretten, gedetailleerde stillevens en weelderige landschappen. Daarnaast maakt hij naam met de kinderboekenreeks over Opa Jan. CODA Museum toont van 11 juni tot en met 25 september 2011 een overzicht van zijn werk.

Marius van Dokkum
Marius van Dokkum (Andijk, 1957) laat graag zien hoe mensen met elkaar omgaan en hoe zij leven. Deze taferelen zijn vaak herkenbaar en maken de toeschouwer onherroepelijk aan het lachen. Die lach ziet Van Dokkum graag. Hij gelooft namelijk dat humor zijn werk toegankelijker maakt. Maar achter die humoristische situaties schuilt een diepere betekenis. De kunstenaar houdt de kijker namelijk ook een spiegel voor. Zonder te moraliseren legt van Dokkum de vinger op menselijke imperfecties, hun gedrag en de gevoelige en wat pijnlijke situaties die daaruit voortkomen. Deze diepere betekenis en het verhalende karakter van zijn schilderijen combineert Van Dokkum met een fijne penseelstreek, vele details en heldere kleuren.
Marius van Dokkum werd opgeleid als illustrator aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten (CABK) in Kampen. Hij maakt naast olieverfschilderijen ook portrettekeningen en schetsen. Bewoners van diverse bejaardenhuizen fungeren als model voor deze tekeningen. In de wintermaanden, als er te weinig daglicht is om te goed te kunnen schilderen, schrijft en illustreert Van Dokkum kinderboeken. De kinderboekenreeks over Opa Jan is een bekend en geliefd voorbeeld. Om zijn tekenhand accuraat en soepel te houden, oefent Marius van Dokkum iedere dag. Een fragment uit het interview met Marius van Dokkum is via deze link te zien en te beluisteren:  Interview Marius van Dokkum

www.mariusvandokkum.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s