Brief aan componist Edvard Grieg

CODA Museum heeft een bijzondere brief van kunstenaar Gust van de Wall Perné kunnen toevoegen aan de tentoonstelling over zijn leven en werk. Deze brief, gericht aan de beroemde Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907), getuigt niet alleen van zijn waardering voor de werken van Grieg maar geeft ook inzicht in de interesses en inspiratiebronnen van de kunstenaar.

De brief van Gust van de Wall Perné werd op 25 april 1906 in Amsterdam op de post gedaan en was gericht aan de Noorse componist Edvard Grieg die datzelfde jaar Nederland bezocht om enkele concerten te geven. Van de Wall Perné prijst in de brief de symfonieën van Grieg om de sprookjeachtige sfeer. Diezelfde sfeer vindt Van de Wall Perné in de Veluwse volksverhalen die hij verzamelt in zijn twee bundels Veluwse Sagen.

In de brief spreekt Van Wall Perné over een schilderij dat hij de componist wil schenken. Het desbetreffende werk hangt tot op de dag van vandaag in het voormalige woonhuis van Grieg in Troldhaugen (vlakbij Bergen, Noorwegen). Het schilderij was voor de tentoonstelling in CODA niet beschikbaar, maar in de vitrine met brief is wel een foto van dit mystieke bosgezicht te zien. De brief maakt onderdeel uit van de collectie van de Offentlige Bibliotek in Bergen, Noorwegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s