Nieuwe Kunst rond 1900

Gust (Gustaaf) van de Wall Perné (Apeldoorn, 18 mei 1877 – Amsterdam, 27 december 1911) stierf op 34-jarige leeftijd aan loodvergiftiging. Ondanks zijn vroege dood was hij een zeer productief kunstenaar. Hij schilderde niet alleen maar maakte ook boekbanden, illustraties, schilderijen, kleding en meubilair en was verantwoordelijk voor de architectuur van zijn atelierwoning in Hoog Soeren.

CODA Museum toont van 5 november 2011 tot en met 26 februari 2012 een overzicht van zijn werk. Deze tentoonstelling is uniek omdat het werk van Gust van de Wall Perné nog niet eerder op dergelijke wijze bijeengebracht werd. Bovendien wordt er bij de tentoonstelling een prachtige publicatie uitgegeven. Daarnaast reflecteert een aantal hedendaagse kunstenaars met hun werk op Van de Wall Perné.

Aanleiding voor deze tentoonstelling in CODA Museum is een aantal nieuwe stukken in de CODA collectie, het kunsthistorisch onderzoek naar Van de Wall Perné en zijn honderdste sterfdag. Bijzonder is dat het werk van Van de Wall Perné niet eerder op een dergelijke wijze bijeengebracht werd. Het werk van Van de Wall Perné is, mede door zijn vroege overlijden, grotendeels vergeten of zelfs onbekend gebleven.

CODA Museum heeft in de afgelopen jaren een verzameling boekbanden, ex libris en schilderijen verworven. Naar aanleiding van deze nieuwe aanwinsten in de CODA collectie heeft Carin Reinders, directeur/bestuurder CODA, een onderzoeksopdracht uit laten gaan. Kunsthistoricus Annemiek Rens heeft binnen het kader van deze opdracht in kaart gebracht waar het werk van Van de Wall Perné zich bevindt, hoe hij zich bewoog in de kunstwereld van zijn tijd en welke betekenis en invloed zijn werk heeft gehad. Zij heeft een aantal nieuwe feiten ontdekt waardoor Van de Wall Perné in een nieuw licht is komen te staan.

Geboren in Apeldoorn was Gustaaf Frederik van de Wall Perné een kind van de Veluwe. Hier hoorde hij de oude volksverhalen die hij later zou verzamelen in de twee bundels Veluwsche Sagen. De Veluwse Sagen behoren tot de meest herdrukte boeken van een schrijver uit deze omgeving. Omdat Van de Wall Perné droomde van een leven als kunstenaar besloot hij de Veluwe te verlaten en een opleiding tot tekenleraar in Amsterdam te volgen. Toch keerde hij regelmatig terug en ontwierp later zelfs een atelierwoning in Hoog Soeren.

De Nieuwe Kunst, de Nederlandse variant van Art Nouveau, vierde hoogtij in de jaren dat Van de Wall Perné in Amsterdam verbleef (1895-1911). De jonge Van de Wall Perné was in de Amsterdamse kunstwereld een graag gezien man. Hij was actief als schilder, meubelmaker, graficus, kledingontwerper en docent en werkte samen met zijn echtgenote, sierkunstenares Eugénie (Jules) van Vooren (1873-1958). Na zijn afstuderen werkte Van de Wall Perné voor kunstenaarsechtpaar Chris en Agathe Wegerif in de Apeldoornse werkplaatsen van de Haagse kunsthandel ‘Arts and Crafts’.

De schilderijen en illustraties van Van de Wall Perné worden gerekend tot het symbolisme en de neo-romantiek. Hij schreef over en discussieerde met tijdgenoten over de aard en ontwikkeling van kunst. En hoewel zijn schilderstijl traditioneel was, waren zijn ideeën modern. Van de Wall Perné heeft echter te weinig tijd gehad om zijn naam definitief te vestigen en zijn eigen stijl volledig te ontwikkelen. Toen hij in 1911 overleed, stond hij nog maar aan het begin van zijn carrière.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s