Bijzondere schenking kunstenaarssieraden voor CODA Museum

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

CODA Museum ontving onlangs een kunsthistorisch waardevolle verzameling auteurssieraden van kunstliefhebber en verzamelaar Ronald Kuipers. Deze schenking is een bijzondere toevoeging op de collectie moderne en hedendaagse sieraden van CODA Museum.

De schenking van Ronald Kuipers (1958-2014) omvat een aantal vroege en recente sieraden van Evert Nijland. Omdat Nijland al vertegenwoordigd is in de CODA collectie is dit een goede aanvulling. Daarnaast schonk Kuipers werk van de Nederlandse kunstenaars en ontwerpers Felieke van der Leest, Jantje Fleischhut en Ruudt Peters. Door deze schenking heeft CODA bovendien drie prachtige stukken van Sari Liimatta en twee objecten van Marc Monzó aan haar collectie kunnen toevoegen. Verder is werk van Helen Britton en Tobias Alm uit deze schenking opgenomen in de CODA collectie.

Ronald Kuipers genoot van kunst en hield van de schoonheid en het verhaal van elk kunstwerk. Hij wilde dit met een zo groot mogelijk publiek delen en schonk daarom bij leven al aan diverse musea. Na zijn overlijden eerder dit jaar was het voor zijn familie uitgemaakte zaak dat zijn kunstverzameling middels schenkingen toegevoegd zouden worden aan openbare collecties. Voor wat betreft schenking van de sieraadcollectie was CODA Museum een voor de hand liggende keuze daar CODA over de grootste collectie moderne en hedendaagse auteurssieraden beschikt.

Ronald Kuipers was een groot kunstliefhebber. Zijn verzameling is voornamelijk ontstaan vanuit passie voor kunst. Die passie besloeg diverse tijdvakken en kunstenaars: van de Duitse, laatmiddeleeuwse beeldhouwer Tilman Riemenschneider tot eigentijdse kunstenaars als Barnett Newman en Walter de Maria. Hij bezocht graag galeries en was vaak te vinden in de bibliotheken van het Rijksmuseum en het Kunst Historisch Instituut in Amsterdam om allerlei zaken uit te zoeken. Vaak waren materiaal, het driedimensionale en het maakproces extra redenen voor zijn fascinatie voor een bepaald werk. Zijn interesse voor sieraden is daar ook uit voortgekomen. Daarnaast had hij veel plezier in het dragen van moderne kunstenaarssieraden. Kuipers vond de kunstenaarswereld heel bijzonder en had graag contact met kunstenaars. Hij heeft ook meerdere keren opdracht gegeven om een werk te maken en vond dat een bijzondere ervaring.

Sieradencollectie CODA Museum
CODA Museum is het museum voor het moderne en hedendaagse kunstenaarssieraad. Deze sieradencollectie geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving, maar laat ook zien hoe de relatie van het sieraard tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Met thematische tentoonstellingen en monografisch presentaties brengt CODA Museum die ontwikkelingen voortdurend in beeld. De sieradencollectie van CODA telt ruim 4700 objecten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s