Off the wall

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Wat te doen met een kale kademuur of onogelijke stalen anti-inbraak stekels? Vraag beeldend kunstenaar Tanja Smeets (1963) om een oplossing in de vorm van een autonoom kunstwerk. In Apeldoorn, op loopafstand van CODA Museum, wordt het stroompje in de Beurtvaartstraat gesierd door trossen witte lepels die vagelijk doen denken aan elfenbankjes of uitvergrote druiventrossen en die het regenwater met prachtig geluid in het stroompje laten klateren. Barrier Reef is het gebloemde werk dat Smeets in 2013 maakte om de anti-inbraak pinnen op de Heijermansflat in Schiedam aan het oog te onttrekken. Black sun, All systems melt down en Silent Runner waren in datzelfde jaar te zien in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Mimicry (2013), de uitvergrote, kanten druppels die in slow motion uit de boom lijken te vallen, was haar inzending voor de groepstentoonstelling Autour du Jardin in het Franse Caen.

Deze werken tonen in hun soms ogenschijnlijk breekbare schoonheid aan dat Smeets zich niet alleen door de (buiten)ruimte laat sturen maar ook een grote fascinatie heeft voor het materiaal en het onderzoek naar de mogelijkheden van dat gekozen materiaal. Groeiprocessen in de natuur zijn daarbij ook van belang.

Tanja Smeets studeerde beeldende kunst en ontwerp in Arnhem. Ze woont en werkt in Utrecht. Een overzicht van haar werk en tentoonstellingen is te vinden op haar website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s