Uit het juiste hout | Arne Quinze

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Hij doet het vaker; een fantastisch werk bouwen van oneindig veel houten latten en latjes. In de woestijn van Nevada, Amerika zette de Belgische kunstenaar en ontwerper Arne Quinze (1971) de hele boel echter zonder pardon na voltooiing in de fik. Jammer? Wellicht. Niet als je bedenkt dat het een brandje met context was. De sponsor van dit kunstproject, getiteld Uchronia: A message from the future dat onderdeel uitmaakte van het Burning Man festival van 2006, was tenslotte de radiatorenfabrikant Jaga. Heet en hitte, vuur en vlam was dus  niet zo’n vreemd uitgangspunt. Zowel het kunstwerk als de indrukwekkende brand trokken wereldwijd de aandacht. Quinze, voorheen vooral bekend van zijn robuuste meubelontwerper, vestigde in ieder geval zijn naam als beeldend kunstenaar.

The Sequence (2008) is, in navolging van Cityscape in 2007, een installatie in het centrum van Brussel die tussen twee gebouwen lijkt te zwieren terwijl het publiek er onder door loopt. Hoewel autonoom en sculpturaal schrikt Quinze voor een beetje commercieel werk ook niet terug. Voor het grote merk en modehuis Louis Vuitton maakte hij in 2008 het werk met de toepasselijk titel Traveller. Daarna volgden nog Rebirth in het centrum van Parijs (2008), The Visitor in Beiroet (2009) en Big Four Bridge in Louisville, Kentucky.

Of het houtwerk een beetje een herhaling van zetten is? Zeker. Dat neemt echter niet weg dat het werk van Arne Quinze altijd indrukwekkend is en je anders laat kijken naar de stad waarin je verblijft. Bovendien zou ik deze Belgische kunstenaar niet zomaar uit het oog verliezen. Voor een beetje verrassend vuurwerk schrikt hij tenslotte niet terug…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s