Tafelzout, vloerwerk | Motoi Yamamoto

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Met het eenvoudigste materiaal de mooiste dingen maken. Japanse kunstenaars en ontwerpers als Tokujin Yoshioka en Naota Fukasawa verstaan die ‘kunst’ als geen ander. Ik heb ze beide ooit mogen interviewen en wat opvalt in die gesprekken is dat ze eenvoud en onderzoek naar de mogelijkheden van het gekozen materiaal vertalen naar werk met grote zeggingskracht. Ook de zoutwerken van de 46-jarige kunstenaar Motoi Yamamoto laten dat zien. Hij was 22 jaar toen hij stopte als dokwerker om zich fulltime aan zijn kunstwerken te kunnen wijden. Twee jaar later, toen zijn zusje overleed aan kanker, begon hij haar te herdenken met enorme tekeningen gemaakt van het materiaal dat inmiddels zijn handtekening is: zout.

Zout is in Japan verweven met een groot aantal gewoonten en gebruiken. Zo gooien de bezoekers van een begrafenis zout achter zich voor ze naar de rouwdienst gaan en Sumo-worstelaars voeren een reinigingsritueel uit door een hand zout in de ring te gooien. Yamamoto, opgegroeid bij de zee, gebruikt zout om zich te uiten en de vluchtigheid van het leven te onderstrepen. Hij werkt uren in een staat van opperste concentratie aan de vloerwerken die hij uit een berg zout maakt. Sommige werken tonen organische vormen terwijl anderen meer architectonisch zijn. Na de tentoonstelling van zijn werk veegt hij, zonder ook maar een seconde te twijfelen, al het zout weer bij elkaar en brengt het terug naar de zee.

Motoi Yamamoto werkt momenteel aan het werk Return to the Sea dat van 8 september tot en met 8 december 2012 te zien is in Laband Art Gallery, Los Angeles, Amerika.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s