Getekend land | Federico Mariani

 

Ik ben een groot bewonderaar van de illustraties en ontwerpen van Federico Mariani (1974). Ze raken aan Italiaanse thema’s als 150 jaar Italiaanse eenheid en de schoonheid en ambachtelijkheid van Italiaanse producten (Made in Italy) maar hij schuwt ook de wat minder romantische thema’s niet. Bekijk bijvoorbeeld zijn serie Le vie Nere (de donkere straten) over de politiek onrustige periode van eind zestiger jaren tot de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Kinderboekillustraties, speelgoedontwerpen en bord- en kaartspellen ontbreken evenmin. Mariani creëerde Kokoro & JouJou, twee kinderboekkarakters die veel Italiaanse kinderen inmiddels kennen.

Waar zijn inspiratie en stijl vandaan komen? Al in zijn vroege jeugd las Mariani het ene stripboek na het ander. En dat zie je terug in zijn werk. In zijn illustraties herken je ook de zogenaamde Italiaanse ‘carosello’. Letterlijk betekent het ‘de carousel’ maar deze term verwijst naar het reclameblok van 10 minuten op Italiaanse tv in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw. De Italiaanse overheid had bepaald dat dit reclameblok geen keiharde commercials mocht tonen maar gesponsorde, kindvriendelijke filmpjes moest laten zien waardoor het een soort kinderprogramma avant la lettre werd. In de loop der tijd kreeg ‘il carosello’ een gehele eigen stijl. Ook de Franse mode uit de vorige eeuw en de Japanse cultuur vormen inspiratiebronnen.

Het werk van Federico Mariani trekt inmiddels wereldwijd de aandacht en veel kinderen in Zuid-Europa zijn bekend met zijn boeken en spellen. Ook de tekeningen uit de serie Italia Amore Mio  zijn wereldwijd gepubliceerd en besproken. En dan te bedenken dat zijn leraren op de basisschool een ferme rode streep door zijn tekenwerk zetten en hem vertelden dat hij maar beter kon stoppen want hij kon tenslotte ‘absoluut niet’ tekenen…

 

Mariani woont en werk in Carpi, Noord-Italië | www.federicomariani.it

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s