Aan een dun draadje | Anne Lindberg


DrawnPink, 2012, Bemis Center for Contemporary Arts – © Anne Lindberg

Ik volg beeldend kunstenaar Anne Lindberg al een tijdje omdat haar abstracte tekeningen me aanspreken, maar vooral met haar recente installaties van draden van Egyptisch katoen maakt ze – wat mij betreft – indruk. Zowel de tekeningen als deze installaties halen hun zeggingskracht uit de subtiele eenvoud. De duizenden gekleurde draden, verbonden aan de muren met spijkers, lijken ritmisch en meeslepend te dansen door de ruimte. Kamerbreed. Het kleurenpalet verandert door subtiele licht- en schaduweffecten. Toeschouwers proberen mee te bewegen met de verandering van kleur en licht waardoor ze niet te zien krijgen wat ze mogelijk verwachten maar juist telkens een andere ervaring met en door het werk ondergaan.

 
Andante Green, 2012, Exhibition Modal Lines, Nevada Museum of Art – © Anne Lindberg

Geen enkel werk is hetzelfde maar wordt door Lindberg speciaal voor de ruimte gemaakt. Hoewel haar draadinstallaties de ruimte een ander aanzien geven en bezoekers die anders laten beleven, is de ruimte voor de eigenlijke installatie dus even bepalend.

De subtiele eenvoud en de zeggingskracht van deze werken doen me denken aan het werk en de benadering van Tokujin Yoshioka. Ik ontmoette hem een aantal jaar geleden in Milan tijdens Salone del Mobile. Hier toonde hij een installatie van kunsstof draden die zo’n indruk maakte op de designminnende Milaanbezoekers dat de waardering niet alleen tijdens Salone in Milaan te horen was maar ook lang daarna nog regelmatig werd besproken in diverse tijdschriften en op designblogs.


Installatie, Tokujin Yoshioka, 2006 – Foto: Eva Schaap ©

Anne Lindberg exposeert haar werk tot en met 15 juli van dit jaar in de Casazza Gallery van The Nevada Museum of Art. Haar werk was eerder onder andere te zien in het Kemper Museum of Contemporary Art, The Drawing Center in New York en het Sheldon Museum of Art.


Insomnia, 2008, Private collection – © Anne Lindberg

Advertenties

One thought on “Aan een dun draadje | Anne Lindberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s